contact@frenda.nl | 06-21562303

Nieuws

Kleine webwinkels regelmatig onvoldoende beveiligd

Deel dit:

Onderstaand bericht geeft maar weer aan dat ‘up to date’ software van uw webshop van groot belang is bij de veiligheid van persoonsgegevens. De 60 webwinkels die door Digisafe zijn gecontroleerd vormen slechts een zeer klein percentage van het daadwerkelijke aantal van 40.000 webwinkels die in Nederland actief zijn.

Het artikel
Kleine webwinkels zijn vaak niet voldoende beveiligd. Zo worden updates van standaard softwarepakketten niet uitgevoerd waardoor persoonsgegevens voor het oprapen liggen.

Dat meldt NRC dinsdag op basis van onderzoek van beveiligingsbedrijf Digisafe. Uit een niet representatieve steekproef onder zestig willekeurige webwinkels bleek dat de helft beveiligingslekken heeft. Bij ongeveer 20 procent zijn gegevens van klanten relatief eenvoudig op te vragen. Dat betekent dat bij twaalf webwinkels die over diverse keurmerken beschikken de beveiliging toch niet op orde is. SQL-lek

Het gaat om zogeheten SQL-lekken. Dat betekent dat er een zwakheid in de database zit waardoor er met de database gecommuniceerd kan worden. Normaal is de database volledig afgeschermd. Daardoor zijn gegevens zoals naam, adres, telefoonnummer, e-mail en versleuteld wachtwoordn in te zien. Creditcardgegevens zijn niet toegankelijk. Die mogen in Nederland alleen onder zeer strenge voorwaarden worden opgeslagen.

NRC noemt slechts één concreet voorbeeld van een lekke webwinkel. Parfum.nl bleek al sinds in ieder geval 2009 niet voldoende beveiligd. De zwakheden zijn inmiddels verholpen, maar de website beschikte al die tijd over een keurmerk.
Keurmerk

Volgens de krant is het probleem dat keurmerken vooral controleren op zaken als levertijd en juridische zaken rond retourleveringen. Thuiswinkel.org let sinds vorig jaar ook op de beveiliging van webwinkels en trok het keurmerk van 44 leden in omdat zij niet voldeden aan de eisen. Uit het onderzoek van Digisafe blijkt verder dat grote webwinkels zoals Bol.com en Wehkamp.nl wel goed beveiligd zijn, maar het vooral misgaat bij kleinere aanbieders. Zij maken vaak gebruik van standaardsoftware en updaten dit niet.

Bron: nu.nl

Reacties

    Stel uw vraag?

    Bedankt!! Uw bericht is verzonden, u ontvangt spoedig bericht van mij.

    Er is een probleem bij het verzenden van uw bericht.. Probeer het later nog eens a.u.b.

    Uw bericht wordt verzonden..