contact@frenda.nl | 06-21562303

Verjaardag eerste computer programmeur

Deel dit:

Google viert vandaag de verjaardag van de Engelse wiskundige Ada Lovelace. Hoewel ze in de negentiende eeuw leefde, wordt ze vaak beschouwd als de allereerste computerprogrammeur.

Ada Lovelace werd geboren als Augusta Ada Byron, dochter van de poeet Lord Byron, op 10 december 1815. Ze is vooral bekend door haar werk rond de Analytische machine van Charles Babbage (1791 – 1871).

Die machine bestond enkel als ontwerp, maar kan beschouwd worden als de eerste programmeerbare computer. De Analytische machine was geheel mechanisch, en werkte met het decimale systeem.

Babbage’s zoon heeft wel een deel van de computer gebouwd. Het resultaat is te bezichtigen in het Science Museum in Londen. In oktober 2010 werd een wereldwijde actie gestart om, naast een computersimulatie, een volledig werkend exemplaar van de machine te bouwen.

Lovelace heeft de Analytische machine en de wijze van programmeren beschreven, en wordt daarom gezien als de allereerste computerprogrammeur. Ze schreef een algoritme waarmee de machine Bernoulligetallen kon berekenen. In 1979 werd de programmeertaal Ada naar haar vernoemd.

Ter ere van haar 197e verjaardag heeft Google een doodle gemaakt die de geschiedenis van de computer doorloopt.

Bron: ZDNet

Reacties

    Stel uw vraag?

    Bedankt!! Uw bericht is verzonden, u ontvangt spoedig bericht van mij.

    Er is een probleem bij het verzenden van uw bericht.. Probeer het later nog eens a.u.b.

    Uw bericht wordt verzonden..